Potravinové aditíva a syndróm ADHD
6. septembra 2007 bola v prestížnom lekárskom časopise Lancet publikovaná štúdia britských vedcov zo University of Southhampton, ktorá preukázala priamy negatívny vplyv niektorých potravinových aditív (prídavných látok) na prejavy syndrómu ADHD.
Zoznam potravinových aditív, ktoré sú podozrivé zo zhoršovania syndrómu ADHD (nedostatok pozornosti a hyperaktivita) u detí.
• E 102 (látka identifikoaná uvedenou štúdiou ako riziková) Tartrazin (potravinárske farbivo žlté č. 4) možný výskyt: pekárenské a mliečne výrobky, jogurty, dezerty, sypké zmesi (nápoj v prášku Tang), cukrovinky, zmrzlina, polievky, omáčky, horčice, nealko i alkoholické nápoje, žuvačky (Wrigley) a v syntetickej farbe pre farbenie potravín v domácnosti, slúži aj k farebnému rozlíšeniu tabletiek a ako farebné krmivo pre zvieratá v domácnosti
• E 104 (látka identifikoaná uvedenou štúdiou ako riziková) Chinolinová žltá (potravinárske farbivo žlté č. 13) možný výskyt: nealkoholické nápoje (Mirinda Pomarančová, Citron Lift a povzbudzujúci nápoj Semtex), rôzne dezerty (pudingový krém so šľahačkou Olma), žuvačky, cukrovinky (bonbóny Bonpari, Lipo, Haribo, Starburst, lentilky), zmrzlina (Hájek), mliečne výrobky (jogurt Prince Kúzelník Danone)
• E 110 (látka identifikoaná uvedenou štúdiou ako riziková) Žltá SY (potravinárske farbivo žlté č. 3) možný výskyt: nealkoholické nápoje (Lift broskyňový a malina, Mirinda pomaranč), alkoholické nápoje (vínny punč KB LIKÉR, vaječný likér Dynybyl), pekárenské výrobky, horčica (Malva), sladkosti (bonbóny Bonpari, Starburst, Lipo, lentilky), zmrzlina, výrobky v prášku (napr. nápoj v prášku Tang), mliečne výrobky (jogurt Prince Kúzelník Danone, pudingový krém so šľahačkou Olma, vanilkový a čokoládový termix Lounské mliekarne), niektoré žuvačky a multivitamíny (napr. CEM-M pre deti), instantné polievky. Toto farbivo sa používa tiež v syntetických farbách pre potraviny na domáce použitie.
• E 120 Košenila, kyselina karmínová, karmíny (prírodné červené farbivo) možný výskyt: cukrovinky (lentilky, bonbóny Bonpari), jogurt (Yoplait, Prince Kúzelník Danone), zmrzlina (Scholler), džem, žuvačky (napr. Huba Buba), instantné polievky (Vitana), alkoholické a nealkoholické nápoje (Campari), farbivo na poťahovanie tabletiek, kozmetické prípravky, špirály a očné tiene
• E 122 (látka identifikoaná uvedenou štúdiou ako riziková) Azorubin (potravinárske farbivo červené č. 3) možný výskyt: nealkoholické nápoje (Lift malina), alkoholické nápoje (likér Garone a vínny punč KB LIKÉR), cukrovinky, lentilky, marcipán, želé, zmrzlina Hájek, mliečne výrobky (napr. čokoládový termix, niektoré jogurty), jogurt (Prince Kúzelník od Danone), konzervované ovocie
• E 123 Amarant (potravinárske farbivo červené č. 9) možný výskyt: nealkoholické nápoje, zmrzlina, práškové zmesi na prípravu dezertov, džemy
• E 124 (látka identifikoaná uvedenou štúdiou ako riziková) Ponceau 4R (potravinárske farbivo červené č. 7) možný výskyt: žuvačky, zmrzliny (napr. Hájek), mliečne výrobky (jogurt Prince Kúzelník Danone, vanilkový termix, niektoré jogurty), nealkoholické nápoje (hroznové víno Lift a energy drink Erektus), niektoré alkoholické nápoje, kompótované ovocie (napr. jahodový kompót Hamé), cukrovinky (bonbóny Bonpari, Lipo, Haribo, Starburst a lentilky), želé, rybie výrobky
• E 127 Erytrozín (potravinárske farbivo červené č. 14) možný výskyt: potraviny, lieky, kozmetika, farbivo do pudingu, sladké náplne, kompóty, cukrovinky, koktejlové a kandizované čerešne
• E 128 Červeň 2G (potravinárske farbivo červené č. 10) možný výskyt: spracovávané mäsové výrobky, údeniny, zaváraniny, nápoje
• E 129 (látka identifikoaná uvedenou štúdiou ako riziková Červeň Allura AC (potravinárske farbivo červené č. 17) možný výskyt: nealko a alkoholické nápoje, práškové zmesi na prípravu nápojov (napr. Tang), dezerty, mliečne výrobky (napr. jogurt Prince Kúzelník od Danone), bonbóny (Starburst), oplátky, zmrzliny, žuvačky, práškové zmesi na prípravu dezertov, multivitamíny (napr. CEM-M pre deti).
• E 131 Patentná modrá V (potravinárske farbivo modré V) možný výskyt: sladkosti, žuvačky, nápoje a polievky, jogurt (Prince Kúzelník od Danone), bonbóny Haribo, lentilky. V medicíne sa používa na vyšetrenie lymfatických uzlín.
• E 132 Indigotin (potravinárske farbivo modré č. 1) možný výskyt: mliečne výrobky, zmrzlina (Hájek), rôzne sladkosti a bonbóny (Bonpari a Haribo), celá škála farbených potravín •
E 133 Brilantná modrá FCF (potravinárske farbivo modré č. 2) možný výskyt: nealkoholické nápoje, cukrárenské a pekárenské výrobky, žuvačky (Wrigley), cukrovinky (bonbóny Starburst), celá škála farbených potravín
• E 150a Karamel (Jednoduchý karamel), E 150 b (Kaustický sulfitový karamel), E 150 c (Amoniakový karamel), E150 d (Amoniak-sulfitový karamel) možný výskyt: nealkoholické nápoje, sójová omáčka, pivo, rum, whisky, brandy, chlieb, pečivo a iné pekárenské výrobky, sušienky, instantné polievky, sirupy, sladkosti, nápoj Semtex, zmrzlina Viennetta a Scholler, smotanový krém Bobík, ochutené Chio–Chips, ocot, medovina, nakladané potraviny – je to najpoužívanejšie potravinárske farbivo
• E 151 Brilantná čerň BN (potravinárske farbivo čierne č. 1) možný výskyt: sladkosti (bonbóny Starburst), polevy, mliečne výrobky, zmrzliny, rybie výrobky, zaváraniny, omáčky, nealkoholické a alkoholické nápoje, celá škála farbených potravín
• E 153 Uhlík z rastlinnej suroviny možný výskyt: cukrovinky, ovocný koncentrát, zaváraniny, pendrekové sladkosti, celá škála farbených potravín
• E 154 Hnedá FK (potravinárske farbivo hnedé č. 1) možný výskyt: farbené údené ryby
• E 155 Hnedá HT (potravinárske farbivo hnedé č. 3) možný výskyt: sypká zmes na prípravu čokoládovej bábovky a rôzne sladkosti, celá škála farbených potravín
• E 160 b Annato, Bixin, Norbixin (prírodne farbivo oranžové č. 4) možný výskyt: mliečne výrobky, slané pochúťky, margarín, olej, niektoré farbené pekárenské a mliečne výrobky, zmrzliny, dezerty, extrudované výrobky z obilnín, cukrovinky
• E 180 Litholrubin BK (potravinárske farbivo červené č. 57) možný výskyt: farbený povrch tvrdého syra
• E 210 Kyselina benzoová (najmä vo forme solí: benzoát sodný
E 211 (látka identifikoaná uvedenou štúdiou ako riziková), benzoát draselný
E 212, benzoát vápenatý E 213) možný výskyt: ovocné džúsy, džemy, sirupy, sušené ovocie, náplne do pečiva, pekárske výrobky, nakladané zeleniny, niektoré margaríny, majonézy, horčice, omáčky, kečupy, dressingy, nealko naápoje (napr. Mirinda),
• E 319 Terciárlny butylhydrochinón možný výskyt: hamburgery, extrudované cereálne výrobky, tuky, margaríny, klobása, rafinované rastlinné oleje, vyprážané potraviny a niektoré polotovary
• E 320 Butylhydroxyanizol možný výskyt: hamburgery, klobásy, extrudované cereálne výrobky, žuvačky (Wrigley), sušené droždie, tuky, margaríny, majonézy, instantné pokrmy zo zemiakov, instantné polievky (napr. značky Vitana) a práškové zmesi na prípravu nápojov
• E 321 Butylhydroxytoluén možný výskyt: hamburgery, extrudované cereálne výrobky, tuky, rybie výrobky, niektoré margaríny, práškové výrobky zo zemiakov, mäsové výrobky, údeniny, žuvačky
AKV spracovala v septembri 2007 na základe publikácie dr.Tereza Vrbová: Víme, co jíme?, © EcoH